67931875ac33adbd74fe.jpg

Kozie specjały na targach Eco-Style

03 kwietnia 2018
Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA”, umiejscowione na granicy Beskidu Niskiego i Bieszczadów, prowadzi hodowlę kóz oraz przetwórstwo mleka koziego. Ich produkty będzie można poznać i ocenić podczas Salonu Produktów Ekologicznych w Targach Kielce od 20-22 kwietnia.

 

 

Trzysta kóz składa się na stado, które daje mleko na ekologiczne produkty. Sery wołoskie, sery farmerskie, bundz, bryndza, twarożki i inne polecany przez Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „Figa” charakteryzują się oryginalnym, pełnym mlecznym smakiem. Smak ten wynika między innymi z wykorzystywania niepasteryzowanego mleka najwyższej jakości oraz starych receptur stosowanych przy produkcji oraz przetwarzaniu mleka. Specjalnością gospodarstwa jest wyrób ekologicznych serów metodami tradycyjnymi.

Gospodarstwo posiada certyfikat gospodarstwa ekologicznego nadany przez jednostkę certyfikującą BIOCERT MAŁOPOLSKA. Tereny wypasów kóz to zarazem jedno z najczystszych przyrodniczo miejsc w Polsce, dzięki temu mleko pochodzące z gospodarstwa jest aromatyczne i pełne wartości odżywczych. Wszelkie walory smakowe można będzie poznać podczas Salonu Produkcji Ekologicznej Eco-Style w Targach Kielce.

KK