73321885ad8795f02a36.JPG
Jednym z mistrzów przygotowujących na żywo pyszne pieczywo podczas Eco-Style będzie Czesław Meus, mistrz piekarski ze Stowarzyszenia Polska Ekologia.

Warsztaty i pokazy kulinarne na Salonie Produktów Ekologicznych

19 kwietnia 2018
Zupa rybna, czarny chleb z węglem drzewnym, gulasz beskidzki, tatar, pierogi i kwaśnica oraz burgery- te potrawy ugotują uczestnicy trzydniowych warsztatów kulinarnych podczas targów Eco-Style.

0d godziny 11 do 18, od piątku do niedzieli, będzie można obserwować i degustować, to co mistrzowie ugotują wraz z uczniami szkoł gastronomicznych z Kielc. Będzie smacznie i zdrowo, bo partnerem jest między innymi Stowarzyszenie Polska Ekologia, lider w propagowaniu polskiej ekologicznej żywności. Drugim partnerem wydarzenia jest najstarsza jednostka certyfikacyjna w Polsce - Ekogwarancja.

Dla gości targowych gotować będą: Wiesław Wróblewski, Adam Wałęga, Maciej Rudżiks, Czesław Meus, Zdzisław Czepiga, Łukasz Kasprzyk!

W piątek do południa przygotowywana będzie zupa rybna i wypiekany czarny chleb z dodatkiem węgla drzewnego. Popołudniu od Wiesława Wróblewskiego - mistrza kuchni beskidzkiej, cieszyńskiej i bałkańskiej będzie można się nauczyć, jak przygotować wyjątkowy beskidzki gulasz wołowy o pikantnym smaku.

W sobotę dowodzenie przejmie Maciej Rudzik, polski Król Pierogów, który przygotował przeszło 150 receptur tej potrawy. Będą więc pierogi z różnym nadzieniem. Pojawi się też kwaśnica.

W niedzielę natomiast Adam Załęga będzie przygotowywał burgery - od wersji wege po te mięsne, bazujące na wołowinie od krów z wolnego wypasu w Bieszczadach, Beskidzie Niskim i na Podkarpaciu. 

Na niedzielny stoł "wjedzie" aromatyczny gulasz i pyszny tatar. 

Zapowiada się pyszna zabawa! Zapraszamy na EcoStyle do Targów Kielce!

(KK)