Miejsce na Twój artykuł!

 

To miejsce oddajemy bezpłatnie do Twojej dyspozycji!

Jeśli masz ochotę podzielić się opinią o branży private label w Polsce lub jeśli chcesz, by inni poznali Twoje dokonania w sektorze marki własnej  - wyślij do nas swój artykuł z załączonym firmowym logo. Nawet jeśli brak Ci dziennikarskiego zacięcia, wyślij szkic tekstu – pomożemy go profesjonalnie zredagować i opublikujemy. Najlepsze tematyczne teksty mają szansę zaistnieć w drukowanych wydawnictwach Targów Kielce poświęconych Konferencji i targom Future Private Label.  

 

Teksty prosimy przesyłać na adres: kulinska.katarzyna@targikielce.pl

 


 

 

Smak, tradycja, jakość – naturalne produkty z Mleczarni w Pierzchnicy

gminna mleczarnia w pierzchnicy Region świętokrzyski to zagłębie zdrowej i smacznej żywności. Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy może pochwalić się kilkunastoletnią tradycją produkcji wyrobów mleczarskich wysokiej jakości. Zdobyła zaufanie klientów dzięki niepowtarzalnemu smakowi tradycyjnie wytwarzanych produktów oraz ich wysokiej jakości. Wyroby Mleczarni w Pierzchnicy pozbawione są środków konserwujących czy sztucznych barwników. Pojawią się na III Targach Future Private Labels w Targach Kielce 15-16 czerwca 2016.

- Dzięki naturalnej i tradycyjnej produkcji, Mleczarnia jest członkiem świętokrzyskiej sieci Dziedzictwa Kulinarnego, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz znajduje się na szlaku kulinarnym Świętokrzyskiej Kuźni Smaków – mówi prezes Piotr Dąbrowski z Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy. – Cieszymy się, że z gamą naszych tradycyjnych twarogów zaprezentujemy się po raz pierwszy podczas targów Future Private Labels 2016 w Kielcach. Interesuje nas współpraca z regionalnymi sieciami handlowymi. Już jesteśmy obecni w kieleckiej hali Makro. Wyroby Mleczarni w Pierzchnicy można nabyć w Kieleckiej i Buskiej sieci PSS Społem, GS Staszów w Delikatesach Centrum w sieci Lewiatan oraz w sklepach Kielc, Buska, Pińczowa, Staszowa jak również okolicznych miejscowościach.

Twarogi pachnące naturą

Smak, tradycja i jakość – to trzy słowa, które charakteryzują twarogi produkowane w Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy. Do ich produkcji używa się tylko mleka i szczepionki mleczarskiej, mogą zatem używać tzw. Czystej Etykiety. Atutem twarogów z Pierzchnicy jest niepowtarzalny smak, uzyskany dzięki tradycyjnej recepturze  i technologii oraz w pełni ręcznej produkcji. Niezmiernie ważnym jest również surowiec użyty do produkcji twarogów. Mleczarnia współpracuje z niewielkimi gospodarstwami, gdzie zwierzęta są żywione w sposób tradycyjny. Latem wypasane na łąkach, zimą - sianem pozyskanym z użytków zielonych. Dzięki temu mleko zachowuje pełen bukiet smakowo – zapachowy ziół, kwiatów i traw które znajdują się na łąkach.

Krajanka i spółka

Jednym z najbardziej rozpoznawalnych wyrobów Mleczarni jest twaróg półtłusty tzw. „Krajanka”. „Dojrzewa” w specjalnych wannach. Później jest ręcznie pakowany w pergamin z charakterystycznymi oznaczeniami. Dostępny jest również pod nazwą „Biały Przysmak”. Zapakowany próżniowo, w celu przedłużenia terminu przydatności do spożycia, oraz krojony w mniejsze porcje dla wygody tych, którzy potrzebują niewielkiej gramatury. Jest doskonały do spożywania w formie nieprzetworzonej, jako składnik kanapek czy przekąsek. Sprawdza się również w wypiekach serników oraz naleśników. Był wielokrotnie nagradzany oraz certyfikowany. W ostatnim czasie uzyskał certyfikat „Jakość Tradycja” nadawany przez Polską Izbę Produktu Tradycyjnego i Lokalnego. Jest również laureatem Perły – nagrody wręczanej na Międzynarodowych Targach w Poznaniu oraz Złotej Borówki jako najlepszy produkt lokalny. W roku 2015 otrzymał znak jakości „Nasze Dobre Świętokrzyskie” oraz brązowy medal w ogólnopolskim konkursie Szefów Kuchni Golden Cheese Poland.

Zdrowo, z probiotykami

Tradycyjną produkcję Mleczarnia w Pierzchnicy umiała połączyć z nowoczesnością. Dzięki współpracy z pracownikami Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego Mleczarnia w Pierzchnicy jest jednym z pierwszych zakładów w Polsce, który wzbogacił swe twarogi o kultury probiotyczne. Coraz większą popularnością cieszy się bowiem Twaróg Chudy z Probiotykami. To odtłuszczony twaróg, dodatkowo wzbogacony  kulturami probiotycznymi. Wyróżnia się doskonałymi właściwościami dietetycznymi (nie zawiera tłuszczu), a kultury probiotyczne z rodzaju Bifidobacterium dodatkowo podnoszą jego walory odżywcze.

Gamę twarogów uzupełnia Twaróg Pełnotłusty.

- Obecnie Mleczarnia pracuje nad nowym i unikalnym produktem, który pozytywnie przeszedł już próby technologiczne oraz laboratoryjne. Będzie to krem do ciasta i tortów, oparty wyłącznie o naturalne składniki. Dodatkowo może on stanowić bazę do sporządzania smakowych wersji  kremów i deserów – daje prezes  - Dąbrowski.