ECO-STYLE (22-23.08.2020)
III Salon Produktów Ekologicznych ECO-STYLE
O wydarzeniu
III Salon Produktów Ekologicznych ECO-STYLE
Stoiska przedstawicieli ekologicznych gospodarstw i pokazy kulinarne, wraz z degustacją cieszyły się największym zainteresowaniem podczas kiermaszu produktów ekologicznych w Targach Kielce. Wydarzenie było doskonałą okazją do zapoznania się z ofertą eko produktów.
W kieleckim ośrodku wystawienniczym, od 22 do 23 sierpnia odbyły się jedne z pierwszych wydarzeń targowych w Polsce po dłuższej przerwie wywołanej pandemią koronawirusa. Wśród sierpniowych wydarzeń oprócz Salonu Produktów Ekologicznych ECO-STYLE znalazły się Ogólnopolskie Targi Materiałów Budownictwa Mieszkaniowego i Wyposażenia Wnętrz DOM, Targi Ogrodnicze i Działkowe OGRÓD i TY, Międzynarodowe Targi Zdrowia i Urody HEALTH & BEAUTY, Międzynarodowe Targi Rzemiosła Artystycznego RĘKODZIEŁO oraz debiutujące w Targach Kielce CK Motors Expo, czyli spotkanie pasjonatów motoryzacji z całej Polski, gdzie zobaczyć było można ponad 100 motoryzacyjnych perełek.
Podczas kiermaszu konsumenci mieli niepowtarzalną okazję, by poznać szeroką gamę produktów ekologicznych, tradycyjnych, wysokiej jakości. Przygotowana oferta była odpowiedzią na oczekiwania uczestników wydarzenia. Wśród bogatej oferty kiermaszu znaleźć można było szeroką gamę produktów ekologicznych m.in.: miody, chleby, makarony, wędliny, słodkości, wyjątkowe żurki, przetwory oraz wiele innych.Popularność produktów ekologicznych rośnie z roku na rok, a wraz z nią wzrasta także świadomość konsumentów, którzy coraz częściej stawiają na sprawdzone produkty, oparte na unikatowej recepturze. W naszych koszykach coraz częściej znajdują one swoje miejsce, ponieważ dbałość o zdrowie naszych rodzin jest dla nas priorytetem: - Przede wszystkim możemy się pokazać, wyjść ze swoim produktem, pokazać nasze nowości i promować zdrową żywność. Warto dbać o to żeby się zdrowo odżywiać, a ta zdrowa żywność wcale nie jest aż tak droga. Szukamy nowych kontrahentów – mówiła Kinga Cieślik z gospodarstwa ekologicznego w Ambrożowie.
Dużym zainteresowaniem podczas Salonu cieszyły się pokazy kulinarne, które połączone były z degustacją dań na bazie ekologicznych produktów: - Współpracujemy z Targami Kielce już od wielu lat i ta współpraca jest dla nas zawsze owocna. Już po raz drugi podczas targów wystawiamy się w celu propagowania produktów ekologicznych. Jest to projekt finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego, Wieprzowego, Owoców i Warzyw oraz Zbóż i Przetworów Zbożowych. Ten projekt ma na celu przedstawienie różnorodności i możliwości produkcji polskich przetwórców, producentów i rolników – to jest nasz główny cel. Chcemy żeby klienci i odwiedzający targi mieli możliwość spróbowania produktów spożywczych posiadających certyfikat. Podczas wydarzenia przygotowujemy również pokazy kulinarne na bazie ekologicznych produktów – mówił Czesław Meus, Stowarzyszenie Polska Ekologia, ekspert zbóż i przetworów zbożowych.
Podczas wydarzenia miało miejsce rozstrzygnięcie konkursu zorganizowanego przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, w dwóch kategoriach. W pierwszej z nich – „Ekologiczne Gospodarstwo Towarowe” zwyciężyli Katarzyna i Maciej Dybowscy, natomiast w drugiej – „Ekologia-Środowisko” najlepsi okazali się Dorota i Jarosław Masternakowie.
W ramach wydarzenia Eco-Style, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach przygotował również konferencję dotyczącą nowych przepisów w rolnictwie ekologicznym, które w życie wejdą od 2021 r. Uczestnicy konferencji mogli dowiedzieć się więcej o zakresie obowiązywania przepisów, które zostały podzielone na trzy kategorie: żywe lub nieprzetworzone produkty rolne (włączając nasiona i materiał roślinny przeznaczony do rozmnażania), przetworzone produkty jako żywność oraz pasze: - Jeśli chodzi o nowe przepisy rolnictwa ekologicznego, czekamy od wiosny na decyzję komisji o zmianie daty stosowania tego rozporządzenia, z powodu pandemii, z powodu przyblokowania konsultacji, wymiany informacji, ale też z powodu opóźnień w pracy komisji - mówiła Dorota Metera, ekspert w dziedzinie polityki rolnej Unii Europejskiej i rolnictwa ekologicznego.
Kolejna edycja wydarzenia odbędzie się już w przyszłym roku.