Aktualności

Gratka dla miłośników wina i regionalnej kuchni
Świętokrzyskie wina? Naprawdę warto!
Świętokrzyskie winiarstwo, którego historia sięga prawie 900 lat, po długich latach uśpienia przeżywa prawdziwy renesans. Ostatnie dwie dekady zaowocowały powstaniem 45 winnic, w większości na terenach, gdzie winorośl uprawiana była w latach świetności. Właśnie w okolicach Opatowa, Sandomierza, Buska-Zdroju, Pińczowa, Szydłowa, Ostrowca Świętokrzyskiego czy Bodzentyna funkcjonują dziś profesjonalne gospodarstwa winiarskie produkujące wina białe, różowe i czerwone (a nawet pomarańczowe!).
Areały winorośli zajmują od kilkudziesięciu arów do kilku hektarów, zaś wśród najbardziej popularnych odmian dominują białe: Muscaris, Solaris, Seyval Blanc, Riesling, Hibernal Chardonnay i Johanniter. Odmiany na wina czerwone, to przede wszystkim Regent i Rondo, ale popularnością cieszą się też Leon Millot, Zweigelt, Cabernet Cantor czy Marechal Foch.
- Łączna powierzchnia upraw w Świętokrzyskiem to 62 hektary. W związku z ociepleniem klimatu pojawiają się tendencje do nasadzeń szczepów bardziej wymagających, jak Gewürztraminer czy Pinot Noir. – mówi Marceli Małkiewicz działający w Fundacji „Świętokrzyskie Winnice” , właściciel „Winnicy Sandomierskiej” znajdującej się w Górach Wysokich w gminie Dwikozy. - Nasz region charakteryzuje się pagórkowatym terenem oraz różnorodnymi podłożami skalistymi idealnymi dla mineralności win. Wina przez to mają bogaty bukiet i długi smak, co stawia je w półce win jakościowych. Winiarze to pasjonaci, którzy z ogromnym zaangażowaniem podchodzą do wytwarzania swoich trunków. Podczas pielęgnacji owoców wybierają najbardziej dorodne, słodkie i aromatyczne grona, z których tylko przy pomocy naturalnych lub specjalistycznych drożdży winiarskich wykonują swoje nastawy. Zaletą naszych win jest również ręczny zbiór owoców – dodaje Marceli Małkiewicz.
Zdecydowana większość świętokrzyskich win oferowana jest w oficjalnej sprzedaży i cieszy się dużym wzięciem. Jeszcze nie tak dawno traktowane były jako ciekawostka a popyt na nie wynikał z zaciekawienia miłośników „napoju bogów” tym, co nowe, nieznane, dziś są kupowane po prostu ze względu na wysoką jakość. Pojawiają się w sklepach, restauracjach, zamawiane są na okolicznościowe imprezy, nierzadko są nabywane są z przeznaczeniem na ekskluzywny, oryginalny prezent.
Enoturystyka rośnie w siłę
Zainteresowanie miłośników rodzimym winem nie ogranicza się tylko do delektowania trunkiem. Pasjonaci chcą poznawać historię winiarstwa, metody uprawy winorośli, tradycyjne techniki winifikacji. Stąd enoturystyka, czyli turystyka winiarska, staje się w Świętokrzyskiem coraz bardziej popularna. Zdecydowana większość winnic przyjmuje gości z otwartymi rękoma. Rozmowa z właścicielem o tajemnicach wytwarzania wina, zwiedzanie winnicy samodzielnie lub z winiarzem, możliwość skosztowania szlachetnego grona zerwanego wprost z krzewu, degustacja trunków i oczywiście zakupy, to tylko część atrakcji. Wiele gospodarstw oferuje wizyty w piwniczkach z dojrzewającymi winami, organizuje na terenie posiadłości pikniki i kolacje, zapewnia noclegi w pomieszczeniach zlokalizowanych w winnicach.
Świętokrzyski Festiwal Wina i Produktów Regionalnych
Wydarzenie, które odbędzie się w Targach Kielce 26 i 27 kwietnia, równocześnie z Targami Turystyki Zdrowotnej SlowTravel oraz II Świętokrzyskim Forum Turystyki Zdrowotnej, będzie nie lada gratką!
Winiarze przedstawią prezentacje dotyczące sztuki sommelierskiej , specyfiki świętokrzyskich win, ich produkcji, uprawy winorośli, enoturystyki i oferty winnic w Świętokrzyskiem. Opowiedzą o swoich winach oraz przeprowadzą bezpłatne degustacje. Stoiska będą cechowały się zróżnicowanym wyglądem i ofertą proponowanych win.
Festiwal Wina i Produktów Regionalnych będzie także wyjątkową okazją, by odwiedzić stoiska z lokalnymi produktami kulinarnymi, poznać pyszności przygotowane w oparciu o najlepsze tradycyjne receptury. Będzie można skosztować miodów, serów, także innych produktów wytwarzanych w oparciu o naturalne składniki. Odbędą się degustacje, warsztaty kulinarne oraz spotkania z producentami, którzy opowiedzą o wytwarzaniu niecodziennych produktów.