wino25-1460x1080-aktualnosc.jpg
Wina ze świętokrzyskich winnic z powodzeniem rywalizują w konkursach

Gratka dla miłośników wina i regionalnej kuchni

13 lutego 2025
Po długich latach zapaści i absolutnego niebytu, rozkwita świętokrzyskie winiarstwo a wiele win produkowanych w naszym regionie może zachwycić i z powodzeniem stawać w szranki w prestiżowych międzynarodowych konkursach sommelierskich. By się o tym przekonać, nie trzeba wiele - wystarczy wziąć udział w Świętokrzyskim Festiwalu Wina i Produktów Regionalnych, który odbędzie się w Targach Kielce już 26 i 27 kwietnia, równolegle z Targami Turystyki Zdrowotnej SlowTravel.

Świętokrzyskie wina? Naprawdę warto!

Świętokrzyskie winiarstwo, którego historia sięga prawie 900 lat, po długich latach uśpienia przeżywa prawdziwy renesans. Ostatnie dwie dekady zaowocowały powstaniem 45 winnic, w większości na terenach, gdzie winorośl uprawiana była w latach świetności. Właśnie w okolicach Opatowa, Sandomierza, Buska-Zdroju, Pińczowa, Szydłowa, Ostrowca Świętokrzyskiego czy Bodzentyna funkcjonują dziś profesjonalne gospodarstwa winiarskie produkujące wina białe, różowe i czerwone (a nawet pomarańczowe!).

Areały winorośli zajmują od kilkudziesięciu arów do kilku hektarów, zaś wśród najbardziej popularnych odmian dominują białe: Muscaris, Solaris, Seyval Blanc, Riesling, Hibernal Chardonnay i Johanniter. Odmiany na wina czerwone, to przede wszystkim Regent i Rondo, ale popularnością cieszą się też Leon Millot, Zweigelt, Cabernet Cantor czy Marechal Foch.

- Łączna powierzchnia upraw w Świętokrzyskiem to 62 hektary. W związku z ociepleniem klimatu pojawiają się tendencje do nasadzeń szczepów bardziej wymagających, jak Gewürztraminer czy Pinot Noir. – mówi Marceli Małkiewicz działający w Fundacji „Świętokrzyskie Winnice” , właściciel „Winnicy Sandomierskiej” znajdującej się w Górach Wysokich w gminie Dwikozy. - Nasz region charakteryzuje się pagórkowatym terenem oraz różnorodnymi podłożami skalistymi idealnymi dla mineralności win. Wina przez to mają bogaty bukiet i długi smak, co stawia je w półce win jakościowych. Winiarze to pasjonaci, którzy z ogromnym zaangażowaniem podchodzą do wytwarzania swoich trunków. Podczas pielęgnacji owoców wybierają najbardziej dorodne, słodkie i aromatyczne grona, z których tylko przy pomocy naturalnych lub specjalistycznych drożdży winiarskich wykonują swoje nastawy.  Zaletą naszych win jest również ręczny zbiór owoców – dodaje Marceli Małkiewicz.

Zdecydowana większość świętokrzyskich win oferowana jest w oficjalnej sprzedaży i cieszy się dużym wzięciem. Jeszcze nie tak dawno traktowane były jako ciekawostka a popyt na nie wynikał z zaciekawienia miłośników „napoju bogów” tym, co nowe, nieznane, dziś są kupowane po prostu ze względu na wysoką jakość. Pojawiają się w sklepach, restauracjach, zamawiane są na okolicznościowe imprezy, nierzadko są nabywane są z przeznaczeniem na ekskluzywny, oryginalny prezent.

Enoturystyka rośnie w siłę

Zainteresowanie miłośników rodzimym winem nie ogranicza się tylko do delektowania trunkiem. Pasjonaci chcą poznawać historię winiarstwa, metody uprawy winorośli, tradycyjne techniki winifikacji. Stąd enoturystyka, czyli turystyka winiarska, staje się w Świętokrzyskiem coraz bardziej popularna. Zdecydowana większość winnic przyjmuje gości z otwartymi rękoma. Rozmowa z właścicielem o tajemnicach wytwarzania wina, zwiedzanie winnicy samodzielnie lub z winiarzem, możliwość skosztowania szlachetnego grona zerwanego wprost z krzewu, degustacja trunków i oczywiście zakupy, to tylko część atrakcji. Wiele gospodarstw oferuje wizyty w piwniczkach z dojrzewającymi winami, organizuje na terenie posiadłości pikniki i kolacje, zapewnia noclegi w pomieszczeniach zlokalizowanych w winnicach.

 Świętokrzyski Festiwal Wina i Produktów Regionalnych

Wydarzenie, które odbędzie się w Targach Kielce 26 i 27 kwietnia, równocześnie z Targami Turystyki Zdrowotnej SlowTravel oraz II Świętokrzyskim Forum Turystyki Zdrowotnej, będzie nie lada gratką! 

Winiarze przedstawią prezentacje dotyczące sztuki sommelierskiej , specyfiki świętokrzyskich win, ich produkcji, uprawy winorośli, enoturystyki i oferty winnic w Świętokrzyskiem. Opowiedzą o swoich winach oraz przeprowadzą bezpłatne degustacje. Stoiska będą cechowały się zróżnicowanym wyglądem i ofertą proponowanych win.

Festiwal Wina i Produktów Regionalnych będzie także wyjątkową okazją, by odwiedzić stoiska z lokalnymi produktami kulinarnymi, poznać pyszności przygotowane w oparciu o najlepsze tradycyjne receptury. Będzie można skosztować miodów, serów, także innych produktów wytwarzanych w oparciu o naturalne składniki. Odbędą się degustacje, warsztaty kulinarne oraz spotkania z producentami, którzy opowiedzą o wytwarzaniu niecodziennych produktów.

 

Polecane aktualności
28 marca 2025
Informacja ta na pewno ucieszy osoby z niepełnosprawnościami, które pragną żyć aktywnie i z satysfakcją. Podczas odbywających się 26 i 27 kwietnia Targów Turystyki Zdrowotnej SlowTravel 2025 gościć będzie bowiem Ogólnopolska Sieć Turystyki Wytchnieniowej, która zrzesza osoby i podmioty z całej Polski, zajmujące się turystyką społeczną oraz te odpowiedzialne za wdrażanie i realizację różnych form opieki wytchnieniowej właśnie dla osób z niepełnosprawnościami i ich rodzin.
14 marca 2025
Targi Kielce konsekwentnie umacniają swoją pozycję jako kluczowy gracz na rynku targowym, stawiając na rozwój dwóch strategicznych obszarów – bezpieczeństwa oraz branży agro. Podczas briefingu prasowego Prezes Andrzej Mochoń podkreślił znaczenie wydarzeń takich jak Agrotech, Expo2Bee, Slowtravel i Hippikon Expo, które stają się nową wizytówką targów. Minister Czesław Siekierski zwrócił uwagę na rolę Agrotechu w kontekście wyzwań, z jakimi mierzy się sektor rolniczy.
04 marca 2025
Winnica położona jest w samym sercu Tulibowa w powiecie lipnowskim, niedaleko najszerszego w Polsce koryta rzeki Wisły, w województwie kujawsko-pomorskim. Winnica Tulibowo to miejsce, gdzie tradycja spotyka nowoczesność w sztuce tworzenia wyjątkowych win. Jest jedną z niewielu winnic w Polsce, która produkuje wino z jagody kamczackiej, ponadto od niespełna roku w ofercie ma również wina gronowe. Jej wyroby będziemy mogli poznać podczas Świętokrzyskiego Festiwalu Wina i Produktów Regionalnych.
03 marca 2025
Kolejni wystawcy deklarują swój udział w Świętokrzyskim Festiwalu Wina i Produktów Regionalnych, który odbędzie się w Targach Kielce 26 i 27 kwietnia, równolegle z Targami Turystyki Zdrowotnej SlowTravel. Wśród nich są właściciele znanych i cenionych w regionie winnic.
27 lutego 2025
Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego jako jedyna ROT w Polsce powołała do życia wyjątkową imprezę targową - Międzynarodowe Targi Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki AGROTRAVEL w Kielcach, które organizowane były cyklicznie przez 11 lat. Konsekwentnie budując markę turystyczną województwa świętokrzyskiego wraca, jako współorganizator, do tej popularnej i lubianej formuły targów - tym razem w nowej odsłonie: SlowTravel - Targi Turystyki Zdrowotnej.
25 lutego 2025
26 i 27 kwietnia podczas Targów SlowTravel działające na co dzień w Wolicy koło Chęcin ARS OLD CAR - Muzeum Motoryzacji zaprezentuje wyjątkowe auto – czerwonego Citroena Hoffmann z 1989 roku oraz dwie autorskie produkcje na VR – „TAJEMNICE WILLI HEMPLA” i „HISTORIA Z DOKTOREM DARKIEM: ZAMEK CHECIŃSKI”. Goście Targów będą mogli zapoznać się z ofertą ARS OLD CAR, a każdy, kto odwiedzi stoisko, otrzyma kupon rabatowy na pobyt w Muzeum. Będą też konkursy z nagrodami.
13 lutego 2025
Świetna informacja dla wielbicieli ziół, naparów, naturalnych suplementów, kosmetyków organicznych, produktów do pielęgnacji ciała i włosów a także ezoteryki i rozwoju duchowego. W ramach Targów Turystyki Zdrowotnej SlowTravel odbędzie się salon zielarski Nature Clinic. Wydarzenie skierowane jest do pasjonatów medycyny alternatywnej, spa, wellness, naturalnych metod dbania o urodę.