Aktualności

Wina z jagody kamczackiej? Winnica Tulibowo zaprezentuje wyjątkowe wyroby
Na 17-hektarowej plantacji, w pełni ekologicznie uprawiane jest aż 50 tysięcy krzewów jagody kamczackiej, oferując cztery odmiany: Wojtek, Klon 44 oraz słodkie IndigoGem i HoneyBee. Dzięki naturalnym metodom uprawy powstają wina owocowe o niepowtarzalnym smaku i cennych właściwościach.
Od maja 2024 roku winnica oferuje również wina gronowe. Tworzone są z owoców 16 tysięcy krzewów winorośli zasadzonych na 4 hektarach. Uprawiane odmiany to: Cabernet Cortis, Cabernet Cantor, Riesling, Kerling, Muscaris, Johanniter, Souvignier Gris, Hibernal i Solaris.
Winorośle rosną w idealnych warunkach, chłonąc słońce i składniki z gleby. Zbiory rozpoczynają się w sierpniu, a kończą na późnych odmianach w listopadzie. Ręcznie zebrane winogrona trafiają do kadzi maceracyjnej – białe na 24 godziny, czerwone na dwa tygodnie, by wzmocnić smak i kolor.
Razem z sommelierem i technologiem właściciele łączą szczepy win, tworząc harmonijne kompozycje.
Jak smakują wina gronowe a także te wyrabiane z jagody kamczackiej w Winnicy Tulibowo? Będziemy mogli je poznać już 26 i 27 kwietnia w Targach Kielce podczas Świętokrzyskiego Festiwalu Wina i Produktów Regionalnych.