aktualnosci-ecofamily2011.jpg
Regionalne produkty prezentowane są w czasie targów EcoFamily

Do 17 maja zgłaszajcie swoje przepisy!!!

10 maja 2012
EcoFamily – targi przyjazne dla rodziny z konkursem na potrawę regionalną

Jeszcze do 17 maja można zgłaszać własne potrawy w konkursie na najlepszą świętokrzyską potrawę regionalną. Powinna się oka kojarzyć z regionem świętokrzyskim – receptura, składniki.

Konkurs jest przeznaczony dla prowadzących gospodarstwa agroturystyczne i obiekty gastronomiczne. Mogą oni zgłosić najwięcej trzy potrawy, np. przystawka, zupa, danie główne, deser, wykonane z lokalnych surowców, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych z Województwa Świętokrzyskiego oraz pochodzących od producentów z Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie lub zostać przyrządzona według tradycyjnej lokalnej receptury. Aby potrawa została dopuszczona do konkursu powinna spełniać jeszcze jeden, bardzo ważny warunek – nie mogą być do niej dodane wzmacniacze smaku, sztuczne barwniki czy środki zapachowe.

Najlepsze potrawy wybrane zostaną 18 maja w Targach Kielce w czasie wystawy EcoFamily. Zdecyduje o tym komisja powołana przez marszałka województwa świętokrzyskiego. Jej członkowie będą oceniać smak, zapach, sposób podania potrawy.

Zgłoszeń należy dokonywać do 17 maja do godz. 12.00, poprzez wysłanie karty konkursowej wraz ze zdjęciem na adres e-mail: barbara.kubiec@sejmik.kielce.pl z tytułem wiadomości: "Konkurs na świętokrzyską potrawę regionalną".