Aktualności
Ekologiczne warzywa i owoce z gospodarstwa u Machockich
W gospodarstwie ekologicznym u Machockich uprawiane są warzywa i owoce bez chemicznych dodatków. Z nadwyżek powstają soki, sałatki i dżemy. Co ciekawe, ekologicznym certyfikatem potwierdzona jest nie tylko uprawa, ale i przetwórstwo. W gospodarstwie uprawiane są głównie maliny i truskawki, a od dwóch lat także warzywa: marchewka, pietruszka, cebula, buraki, pomidory, ogórki, papryka. Jakiś czas temu, w gospodarstwie zaczęto przerabiać to, co jest w nadwyżce. W ten sposób powstają syropy i soki tłoczone na zimno, w których jest 100% owocu, bez dodatku wody. Z malin powstają dżemy i owocowe galaretki. Nadwyżki warzyw wykorzystywane są do sałatek, a kapusta w nadmiarze jest kiszona.
Z ofertą Gospodarstwa Ekologicznego u Machockich będzie można zapoznać się na stoisku Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Zachęcamy do odwiedzenia stoiska ŚODR Modliszewice podczas październikowego Salonu Produktów Ekologicznych już od 8 do 10 października 2021 r. w Targach Kielce!
(MCh)