aktualnosci-gastro-tech-call-waiter.jpg
Do wezwania kelnera wystarczy naciśnięcie przycisku

Elektroniczny kelner

14 października 2010
Jak w nowoczesny sposób przywołać kelnera? Bardzo prosto, naciskając zaledwie jeden guzik

To propozycja firmy ADITH, która prezentuje podczas targów GASTRO-TECH nowoczesne systemy informatyczne do wykorzystania w gastronomii.

Tzw. CALL WAITER SYSTEM jest w Polsce nowością. Każdy stolik w restauracji wyposażony jest w przycisk, który połączony jest z pagerem noszonym przez kelnera mającego przypisane konkretne stoliki. Klient naciskając przycisk, wzywa kelnera. System połączony jest także z kuchnią, co znacznie ułatwia trójstronną komunikację, jednocześnie usprawniając i skracając proces zamawiania.

Ciekawym rozwiązaniem jest także palmtop, na którym kelner zapisuje zamówienie. Urządzenie przekazuje informacje bezpośrednio do kuchni, gdzie przygotowywane są potrawy.

Słowem, w kuchniach instalowane są coraz bardziej złożone systemy służące uproszczeniu procesu zamówień.

Nowością jest także system warningowy X2 SYSTEM. Jest to system łączący restaurację z siecią, przez którą osoby odpowiedzialne mogą sprawdzać np. zasoby magazynów. Mogą także alarmować w sytuacjach krytycznych, co pozwala na znacznie większą kontrolę restauracji, czy innych punktów gastronomicznych.