Aktualności
Piece do pizzy i chleba Calabria
Konstrukcja wzorowana na mobilnych wojskowych piecach niemieckich z okresu I i II Wojny Światowej powstała przy pomocy właściciela Muzeum Piekarstwa Vogt w Pleszewie. Produkowane piece są opalane drewnem i w zależności od wersji posiadają jedną lub dwie komory. Te drugie mają
górną i dolną komorę połączoną kanałem termo dymowym z szybrem obrotowym do regulacji przepływu. Komory posiadają metalowe, oszklone, dzielone drzwiczki, a górna dodatkowo odcinającą klapę.
Wbudowany termometr pokazuje realną temperaturę ścian komory górnej, czyli kumulację ciepła. Piec jest doskonale zaizolowany wełną ceramiczną. Spadki dzienne temperatury to niewiele ponad 10°C. Poszycie zewnętrzne pracującego pieca jest zimne, dlatego zastosowanie pieca ogranicza tylko wyobraźnia. Może pracować na zewnątrz pod prostym zadaszeniem.
Jakość wypiekanego pieczywa jest nieporównywalna z produktami z nowoczesnych piekarni. W piecu jednokomorowym dostępna jest 3 szufladowa stalowa zabudowa podstawy. Upieczone w nim mięso lekko odchodzi od kości. Można piec małe prosiaki lub całe udźce np. baranie. Wołowina piecze się wyśmienicie i nie jest wysuszona. Piec może służyć rodzinom lub skutecznie poszerzyć ofertę dobrych
restauracji. Używany codziennie jest bardzo ekonomiczny i zapewni zdrowe, doskonałe potrawy nieosiągalne z piekarników.
Piec jednokomorowy jest piecem hybrydowym, przystosowanym do montażu palnika i zasilania gazem z sieci lub z butli. Piece są mobilne, transportowane w całości lecz do rozładunku niezbędny jest dźwig lub ładowarka widłowa. Produkowane przez firmę Calabria piece nie są składane z odlewów.
Więcej szczegółów znajdziecie na stronie www.piece-calabria.pl
(ŁK)