Aktualności
Pierwsza edycja konkursu Smak Jakości® z 80 produktami! Zwycięzcy nagrodzeni podczas gali w Targach Kielce
Przedstawiciele topowych sieci handlowych, którzy na co dzień zajmują się kategorią mięsa i wędlin w swoich sieciach - Eurocash, Specjał, King, Auchan oraz Intermarche, kosztowali i oceniali wyroby prezentowane podczas konkursu Smak Jakości, który towarzyszył Targom Marek Własnych. Na stołach znalazło się ponad 80 produktów.
– Jesteśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni zainteresowaniem tym konkursem. Zgłosiło się ponad 20 firm z różnych stron Polski. Jury oceniało produkty w czterech kategoriach, Smak Innowacji, Smak Wygody, Smak Natury oraz Smak Premium – mówi Marek Bielski, wydawca miesięcznika "Rzeźnik polski" należącego do Gemini Group, która jest partnerem wydarzenia w kieleckim ośrodku wystawienniczym.
Specjaliści zwracali uwagę m.in. na to, czy producenci potrafią dotrzymać kroku zmianom zachodzącym w branży. Przyjrzeli się daniom gotowym i ocenili, czy smak odpowiada jakości zgłoszonych do konkursu wytworów. Na stołach jurorów znalazły się także produkty o recepturze niezmiennej od pokoleń oraz artykuły klasy premium.
Jury konkursu to przedstawiciele cenionych i dużych sieci, dlatego dla uczestników Smak Jakości stanowił doskonałą okazję do promocji i prezentacji swoich najlepszych produktów, pozyskania uznania oraz nowych partnerów biznesowych.
Wyniki Smaku Jakości poznaliśmy podczas uroczystej gali w czasie Targów Marek Własnych w sali Omega.
W kategorii Smak Innowacji pierwsze miejsce zajęła firma Pamas Salami z produktem "Salami spinata Pamas z zielonym pieprzem". Drugie miejsce przyznano przedsiębiorstwu Escargots za produkt pod nazwą "Fromentine escargots", czyli ślimaki po burgundzku. Trzecie miejsce należy do Zakładów Mięsnych Łuków z wołowiną do szarpania wolno gotowaną.
W kategorii Smak Wygody zwyciężyły Zakłady Mięsne Łuków z żeberkami wołowymi wolno gotowanymi. Drugie miejsce zajęła firma SuperDrob z kurczakiem z szyją bez podrobów w marynacie imbirowo – cytrynowej nadzianym jabłkami. Trzecie zajęła firma Michna Food z produktem „Paszteciki mix”.
W kategorii Smak Natury pierwszym miejscem nagrodzone zostały Zakłady Mięsne Mielczarek za produkt „Na pajdę z mięsem i cebulką”. Drugie miejsce zajął Zakład przetwórstwa mięsa Matthias Sp. z o.o. z „Dobrym boczkiem”, zaś trzecie miejsce - Grupa Handlowa Wędliny od Zawsze z „Szynka od zawsze”.
W kategorii Smak Premium pierwsze miejsce zajęła firma Aleksandria z „Szynką wiedeńską”, drugie – Pamas Salami z „Salami spinata Pamas”, zaś trzecie – Zychowicz Przetwórstwo Mięsa z „Szynką z beczki”.
/YY/
/MŚ/