aktualnosci-agro-travel-dziedzictwo-kulinarne-logo.jpg
Dziedzictwo Kulinarne

Smacznie i zdrowo na targach AGROTRAVEL

16 kwietnia 2012
Świętokrzyskie wśród 25 regionów Europy oznaczonych znakiem „Dziedzictwo Kulinarne”

W tegorocznych targach AGROTRAVEL weźmie udział sieć Dziedzictwa Kulinarnego. Na stoisku o powierzchni ponad 100 m kw. zaprezentowane zostaną tradycyjne potrawy z kilku polskich i litewskich regionów.

Pojawienie się masowej produkcji skoncentrowanej w rękach zagranicznych koncernów i rozwój wielkich sklepów doprowadziły w ostatnich czasach do obniżenia jakości żywności i do upadku wielu gospodarstw rolnych i małych przedsiębiorstw produkujących żywność wysokiej jakości. Od niedawna jednak jakość zaczyna odgrywać większą rolę dla konsumenta niż cena. Zaczyna się także zmieniać znaczenie wyrażenia „wysoka jakość” w odniesieniu do żywności. Coraz częściej wiąże się ona z pojęciami takimi jak: „naturalne”, „lokalne”, „tradycyjne”, „regionalne” czy „ekologiczne”. Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (ESRDK) identyfikuje się i prowadzi działania mające na celu rozwój rynku żywności wysokiej jakości w takim właśnie rozumieniu.

Wykorzystując wzrastające zainteresowanie konsumentów regionalną żywnością, kulinarnymi tradycjami i lokalną produkcją, założyciele Sieci – przedstawiciele władz lokalnych Południowo-Wschodniej Skanii w Szwecji i wyspy Bornholm w Danii – postanowili uchronić przed ruiną tamtejszych rolników i małych producentów żywności. Zaczęli promować tzw. turystykę kulinarną. Aby ułatwić konsumentom i turystom odnajdywanie regionalnych przysmaków produkowanych przez lokalnych rolników i drobne przedsiębiorstwa, opracowano specjalny znak – białą czapkę kucharza z nożem i widelcem po bokach na niebieskim tle, z napisem „Dziedzictwo Kulinarne” i nazwą regionu. Znak ten wskazuje drogę turystom już od 15 lat i jest rozpoznawany już w 25 regionach Europy, wśród których znajduje się także województwo świętokrzyskie.

W swoich działaniach ESRDK opiera się na świadomości, że konsumenci coraz bardziej zwracają uwagę nie tylko na pochodzenie żywności i jej jakość, ale także otaczające ją tradycje, historię i kulturę. Sieć wykorzystuje także szybko wzrastający popyt na żywność naturalną, bezpieczną, smaczną i produkowaną lokalnie. Udział regionów w Sieci prowadzi do rozwoju małych przedsiębiorstw związanych z sektorem żywności. Konsumenci z kolei, podążając za niebiesko-białym logo, zyskują gwarancję wysokiej jakości i lokalnego pochodzenia produktów wytwarzanych przez rolników i przetwórców oraz regionalnego charakteru potraw oferowanych przez restauratorów.

Spośród krajów europejskich swoją obecność w Sieci zaznaczają głównie kraje Skandynawskie (Szwecja, Dania, Norwegia) oraz Polska, Niemcy, Ukraina, Łotwa i Litwa. W sumie do ESRDK należy 25 regionów, a 1 kandyduje do członkostwa. Oprócz świętokrzyskiego Polskę w Sieci reprezentują: warmińsko-mazurskie, mazowieckie, opolskie, wielkopolskie, dolnośląskie, pomorskie, zachodniopomorskie i kujawsko-pomorskie.

Województwo Świętokrzyskie jest regionem członkowskim Sieci od 17 lutego 2010 r. W jej ramach Urząd Marszałkowski rozpoczął tworzenie sieci regionalnej o nazwie Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie oraz promowanie lokalnej żywności. Obecnie do sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie należy 55 podmiotów, a kolejne już deklarują chęć przyłączenia się do tej inicjatywy. Wśród nich są gospodarstwa rolne, rybackie i agroturystyczne, producenci żywności tradycyjnej, regionalnej i ekologicznej, a także restauracje serwujące potrawy nie tylko tradycyjne i regionalne, ale i te innowacyjne oparte na lokalnych surowcach. Ogólnie ideę Sieci można sprowadzić do krótkiego hasła: „Smacznie, zdrowo, regionalnie”.

Informacje na temat sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie znaleźć można na stronie Samorządu Województwa Świętokrzyskiego www.sejmik.kielce.pl w zakładce Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, oraz na stronie Europejskiej Sieci regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego www.culinary-heritage.com.