Aktualności

Świętokrzyskie wina na festiwalu
Winnica Sandomierska
Winnica ulokowana jest około 8 km od Sandomierza, na bardzo żyznej i ciepłej Wyżynie Sandomierskiej.
Winorośl do prawidłowego wzrostu potrzebuje nie tylko przepuszczalnej gleby o świetnych warunkach termicznych, lecz przede wszystkim dużo, dużo słońca – na Sandomierszczyźnie jest go pod dostatkiem.
Właściciele dbają o to, by siedlisko było czyste i przyjazne – nie tylko dla ludzi, lecz także dla lokalnego ekosystemu.
Uprawiane odmiany to m.in.: Seyval Blanc, Regent, Gewurztramminer, Riesling, Zweigelt, Muscaris, Solaris. Winnica Sandomierska nie prowadzi przemysłowej produkcji owoców – to rodzinna manufaktura, w której każdy krzew traktowany jest indywidualnie. Przekłada się to na wyjątkowy smak produkowanych win.
Winnica Avra
Avra to mała, rodzinna winnica położona wśród sadów w pobliżu Szydłowa, zwanego polskim Carcasonne. Właściciele oczarowani okolicą i zainspirowani klimatem Grecji, gdzie spędzili kilka lat życia, właśnie tu postanowili założyć winnicę.
Tworzą ją powoli od kilkunastu lat. Pierwsze krzewy posadzili w 2012 roku, w 2015 powstało pierwsze wino, a w 2016 dosadzili kolejne krzewy. Uprawiane odmiany to Regent, Rondo, Zweigelt, Solaris, Seyval blanc, Muscaris, Riesling i Bianca. Winnica zajmuje powierzchnię 1,12 ha, jest położona 225 m n.p.m. na gliniasto-piaszczystej glebie z ciekami naturalnych wód siarkowych.
Winnica jest uprawiana w pełni ekologicznie. Większość prac wykonywana jest ręcznie, podczas zbiorów każde grono jest starannie selekcjonowane. Dzięki temu uzyskiwane są zdrowe, dojrzałe owoce, co pozwala na produkcję wysokiej jakości wina stosując jedynie naturalne metody winifikacji.
Winnica Charbinowice Stara Wieś
Winnica powstała w 2009 roku, kiedy właściciele posadzili pierwsze krzewy winorośli na parceli zlokalizowanej we wsi Charbinowice, w powiecie kazimierskim. Wszystkie prace pielęgnacyjne w winnicy oraz zbiór winogron wykonywany jest ręcznie.
Uprawiane odmiany idealnie sprawdzają się w zmiennym klimacie południowej Polski. Trzy główne wina wytrawne: Materia alba (białe), Materia rubra (czerwone) i Materia rosea (różowe), powstają w sposób tradycyjny w małej winiarni usytuowanej obok winnicy, gdzie znajduje się też mała sala degustacyjna. Od 2017 roku właściciele prowadzą oficjalną sprzedaż win i biorą udział w konkursach winiarskich.
Winnica Terra
Winnica znajduje się w Malicach Kościelnych w gminie Lipnik, w dolinie Opatówki. Przez cały rok opiekuje się nią trzech panów M – Michał, Maciej i Mateusz. Aromaty i smaki, które zamknięte są w butelkach Winnicy Terra to efekt ich pracy. W winnicy większość prac wykonywana jest ręcznie.
Pomysł na własną winnicę zrodził się w Urugwaju, gdzie tamtejsi winiarze zapoznawali ich z produkcją wina. Urugwajskie winnice miały w sobie tyle uroku, że postanowili przenieść, choć w części, ich klimat do Polski i tak w 2016 roku posadzili pierwsze sadzonki. Obecnie w winnicy Terra na obszarze 4,15 ha rośnie prawie 20 tysięcy krzewów 8 odmian winorośli: 5 białych i 3 czerwone.
Winnica Carolus
Winnica znajduje się we wsi Szczeka, położona jest między Staszowem a Połańcem, przy drodze wojewódzkiej 764.
Historia winnicy sięga 2007 roku, kiedy to pierwsze nasadzenia poczynił Wacław Szczoczarz, ojciec obecnego właściciela Pawła. Posadzone zostały wtedy odmiany: Marechal Foch, Rondo, Regent, Seyval Blanc, Hibernal, Gewurztraminer i kilka odmian deserowych o powierzchni 0,4 ha. W 2010 roku do grona miłośników winorośli dołączył syn Wacława, Paweł.
W 2016 roku winnica doczekała się legalizacji oraz wprowadzenia wina na rynek. 2018 rok to czas kolejnych nasadzeń i powiększenia winnicy do 1 ha. Zasadzono wówczas odmiany Leon Millot i Chardonnay.
Położenie winnicy na wysokości 190 metrów n.p.m. gwarantuje doskonałe warunki do uprawy winogron.
Winnica Milanowska
Winnica znajduje się w Milanowskiej Wólce w gminie Nowa Słupia, u stóp Łysej Góry.
W maju 2015 roku jej właścicielka Joanna Chrobot-Pabis wspólnie z mężem Wojciechem zasadziła 1500 krzewów. W kwietniu 2018 roku dosadzonych zostało kolejnych 1800.
Powierzchnia upraw zajmuje około 1 ha i jak deklarują właściciele, to nie jest ich ostatnie słowo. Uprawiane odmiany to: Rondo, Marechal Foch, Leon Millot, Muscaris, Svenson Red, Marquette, Sabrevois, Aurora, Regent, Solaris, Seyval Blanc.
Podczas sadzenia winorośli gospodarze natrafili na kilka starych pieców hutniczych sprzed 2000 lat. Dlatego też odmiany alotropowe żelaza takie jak: Alfa, Beta, Delta, Gamma znalazły się w nazwach ich win.
Winnica Fodymskich
Winnica Fodymskich została założona w Szczaworyżu w gminie Busko-Zdrój w 2016 roku.
Pierwsze krzewy winnej latorośli zostały posadzone w 2007 roku w ilości 50 sztuk. Sadzonki pochodziły z Francji (szczepy Chardonnay i Pinot Noir). Posadzenie tych kilkudziesięciu krzewów, jak podkreślają właściciele, zaszczepiło ich wielkie zainteresowanie, pasję oraz chęć do założenia winnicy.
Wiosną 2016 roku zostało zasadzone 20 arów, następne dosadzenia zostały przeprowadzone w 2018 roku do wielkości 70 arów. Obecnie uprawa zajmuje 1 ha. W winnicy uprawianych jest osiem odmian przeznaczonych na wino - cztery odmiany białe i cztery czerwone, z których produkowane są wina białe, różowe i czerwone.
Winnica Dworska
Winnica położona jest w Słupczy koło Sandomierza, na południowo- zachodniej wystawie na trasie Sandomierz – Lublin. Zajmuje niecały hektar, uprawiane są w niej szlachetne odmiany winorośli Vitis vinifera: Chardonnay, Pinot Noir i Riesling.
Winnica została posadzona w kwietniu 2021 roku i już w pierwszym roku zaskoczyła właścicieli bujnym wzrostem. W sierpniu kolejnego roku została zarejestrowana.
Przygotowując pole pod winnicę gospodarze odkryli grób pradziejowy. Prace archeologiczne prowadził dr Marek Florek z grupą badaczy. Naczynia nie są typowe dla okolic Sandomierza w epoce brązu, mają natomiast analogie na terenach zakarpackich (Rumunia, Węgry) i na Ukrainie; wstępnie można te naczynia datować na ok. 1300-1200 lat przed n.e.
W Winnicy Dworskiej znajduje się pole widokowe, z którego krajobraz rozciąga się na pas Gór Pieprzowych oraz Las Górski.