65137865705f25cc53f6.jpg
Kulinaria to od zawsze mocny punkt targów AGROTRAVEL. Niemal na każdym stoisku można spróbować niepowtarzalnych, regionalnych smaków

Turystyka ze smakiem

07 kwietnia 2016
Dzień Ekspercki Polskiej Organizacji Turystycznej podczas targów AGROTRAVEL

W tym roku Dzień Ekspercki POT, który odbędzie się 8 kwietnia (piątek), w czasie VIII Międzynarodowych Targów Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki AGROTRAVEL zapowiada się… smakowicie! Upłynie bowiem pod hasłem „Turystyka kulinarna na obszarach wiejskich – prawdziwy smak, prawdziwy wypoczynek”. W czasie spotkania omówione zostaną szanse i wyzwania w tworzeniu oferty turystyki kulinarnej na obszarach wiejskich.

Podczas Dnia Eksperckiego przybliżona zostanie tematyka turystyki kulinarnej i opisany fenomen jej popularności. Potencjał rozwoju oferty turystycznej, zostanie przedstawiony na przykładach lokalnych produktów z Polski i świata. Eksperci podzielą się wiedzą dotyczącą najnowszych trendów w rozwoju tej formy turystyki.

Branżowi eksperci przeanalizują łańcuch lokalnej produkcji - od ziarenka do gotowego przetworu czy dania. Zaplanowano też dyskusję dotyczącą istnienia uniwersalnej metody na uchwycenie potencjału lokalnych smaków, historycznego bogactwa receptur, tradycji stołu i aktywności mieszkańców – tak by przyciągnąć najbardziej wymagających turystów.

W programie konferencji znajduje się pięć prezentacji, w ramach których mówcy opowiedzą o własnych doświadczeniach w budowaniu lokalnego smaku.

(PP)